Новини ISH  |
  За нас   |
  История  |
  Магазини  |
  Сервиз  |
  Референции  |
  Въпроси и отговори  |
  Контакти  |
  Архив  |
stiebel balmax Tatramat
balmax_www  
balmax_biolersbalmax_ecobalmax_climabalmax_heat

НОВИНИ
STIEBEL ELTRON с нов енергоспестяващ бойлер
04 Юни 2016 г.

още

Награди на "Superbrands" Словакия
04 Май 2016 г.

още

Нов шоурум в София
01 Ноември 2014 г.

ощеПРОМОЦИИ
Активни промоции
17 Март 2018 г.

още

началоархив

СЕМИНАР НА STIEBEL ELTRON - ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ НА ЕНЕРГИЯ И ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ И ТОПЛА ВОДА

На 22.04.2009 г.  официалният представител на Stiebel Eltron и AEG home comfort за България проведе семинар на тема : ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ НА ЕНЕРГИЯ И ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩИ ТЕХНОЛОГИИИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ И ТОПЛА ВОДА.  Семинарът се проведи в хотел Арена ди Сердика и беше открит от Г-н Петър Диков - Главен Архитект на гр. София. Приветствие към участниците в семинара направи г-н Филип Финков Директор Проекти в Агенцията за Енергина ефективност.

По време на семинара TBI Лизинг представи нов продукт  - Финансов лизинг за закупуване на термопомпени инсталациии и оборудване към тях, предназначен за физически и юридически лица.

Основен лектор на презентацията беше Г-н Александър Клайн от Stiebel Eltron Int. Германия. На семинара присъстваха архитекти, проектанти ОВ и представители на строителни и инсталационни фирми

Беше представена историята на развитието на термопомпените инсталации от 70-те години на миналия век до наши дни от фирма Stiebel Eltron Int. Германия , принципа на действие на различните модели термопомпени инсталации работещи с източници на енергия въздух,вода и температурата на земята , както и новите термопомпени системи WPL 34, 47, 54  и  WPF 66.

На всички участници в семинара беше предоставено Ръководство за проектиране, монтаж и експлоатация на термопомпените системи.

Събитието беше медийно отразено от вестник „Труд”, вестник „Строителство и Градът”, списание „Строители” и телевизия ВТВ.

    

 

Част от интервюто на Г-н Таско Ерменков, Председател на агенцията за енергийна ефективност, пред в.Класа от 31.03.2008 год.

 Въпрос: Какви усилия трябва да положим за подобряване на енергийната ефективност ?

Отговор:  Когато говорим за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници , ние всъщност говорим за основата на устойчивото развитие. Трябва по такъв начин  да се използват природните ресурси, за да могат да се задоволяват потребностите не само на днешното поколение, но и на бъдещите. Подобно използване е възможно само ако ние се отнасяме с грижа към ресурсите, с които разполага планетата ни.........

Устойчивото развитие като прогрес на човечеството е не да ползваме по-малко енергия, а да я ползваме по-добре. Това трябва да бъде в основата на политиката и на отделните държави, и на междудържавните организации като цяло.

За България този въпрос е още по-важен, защото 6 млрд. евро от външнотърговския ни дефицит се формират от вноса на първични енергийни източници-основно течни горива. Тези пари биха могли да бъдат използвани значително по-добре за по-висок жизнен стандарт. Но това е въпрос само ако ние положим усилия за по-добра енергийна ефективност, за повече производсво на енергия от възобновяеми енергийни източници и всичко това- в енергийния баланс, пречупено през социалното развитие на държавата и социалната поносимост на проектите. Това всъщност е и политиката, която страната ни се опитва да провежда, а това е и перспективата, която ни очаква. Целите, които сме си заложили съгласно изискванията на ЕС за 2020 г., могат да бъдат постигнати само чрез съвместните усилия на държавата, обществото и неправителсвените огганизации и всеки отделен гражданин. Трябва да се поучим от това, което правим сега- с по-малко да се опитаме да правим повече и да преминем към написаното в Зелената книга на Европа. И тогава можем да говорим, че имаме успешно развитие. Само държавата обаче не може да направи това. Трябва да бъде с помоща на неправителствените организации, с взаимодийствие с международните организации, с които имаме добри отношения. Трябва и гражданското общество да се включи. Обществото, което е осъзнало необходимостта да се отнася разумно към енергията

ИНТЕРВЮ С ЕКСПЕРТ В ОБЛАСТА НА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ НА ЕНЕРГИЯ.

Д-р Кай Шифелбейн е Технически Директор на фирма STIEBEL ELTRON Германия от началото на 2007 год. Той отговаря  за всички технически проекти на фирмата и основно за производството на термопомпи, за които фирма Stiebel Eltron Германия е лидер на Европейския пазар.Той беше любезен да отговори на няколко въпроса свързани с използването на термопомпени инсталации, работещи с възобновяеми източници на енергия за отопление на сгради и производство на топла вода за битови и промишлени нужди.    
 

Въпрос : Какви са Вашите аргументите в полза на използването на термопомпените инсталации, като средство за  отопление и производство на тотла вода за домашни или промишлени нужди?
 

Д-р Кай Шифелбейн: Първият и най-важен довод е запазването на природата. Поради факта, че между 70% и 80% от необходимата енергия за отопление с термопомпена инсталация се доставя   чрез  възобновимите източници от околната среда, тези инсталации допринасят за запазването на първичната енергия и намаляване на емисиите от въглероден двуокис в атмосферата. Всяка термопомпа работи самостоятелно, излъчва 0% вредни емисии ,  захранва се 100% с възобновяема енергия в комбинация с регенерирано произведено електричество. Чрез използването на възобновяема  енергия и термопомпена инсталация се намалява Вашата зависимостта от  енергийния сектор, като в същото време Вие спестявате почти половината от разходите си за  отопление и топла вода в сравнение с другите методи за отопление, като  в същото време се грижите за запазването на околната среда. Всичко това влияе положително на Вашия  бюджет.

Въпрос: В кои области на живота  има смисъл използването на  термопомпени инсталации?

Д-р Кай Шифелбейн:  Има много потенциални приложения на термопомпените инсталации, като например  класическият вариант за отопление или производство на топла вода за битови или промишлени нужди, както и  за вентилация на помещения , използвайки енергията на отработения въздух.  Възможно е също така  термопомпените системи за отопление или вентилация да работят в паралел със системи работещи със слънчева енергия.
 

Въпрос : Какво трябва да направя , ако взема решение за подмена на старите си  уреди за отопление с термопомпена инсталация ?

Д-р Кай Шифелбейн:  Първо, би следвало да се консултирате с квалифицирани специалисти за Вашия район в областа на отопление, водопровод и електроснабдяване. На срещата с Вас, те ще огледат и ще изчислят топлинните ви нужди, както и нуждите Ви от топла вода. След това заедно с Вас ще решат какъв енергиен ресурс  би могъл да се  използва – земя, въздух, слънце  или и трите  източника заедно. В зависимост от това какъв модел термопомпа ще се използва, тя може да бъде инсталирана във приземния етаж на Вашата къща,  в помещение предвидено за бойлер или дори във Вашата градината. Инсталационната фирма, която сте избрали, чрез нашият представител за България ще ни поръча избраната от Вас термопомпа, ще Ви я монтира и съвместно със специалисти на СТЕ сервиз ще я пусне в експлоатация . Обикновено инсталационната фирма и този, който е пуснал машината в експлоатация извършват гаранционно и извънгаранционно обслужване на системата.

Въпрос : Въпреки всичко казано до тук има много клиенти, които не биха дали дори лев за тези нови технология.

Д-р Кай Шифелбейн:  На такива клиенти бих казал, че не са прави, защото няма как да живееш в съвременния свят и да нямаш никакви грижи по отношение на природата и към бъдещите поколения. Друг е въпросът, че когато решиш да ползваш терпомпени технологии трябва да направиш съответното проучване на коя фирма, като производител на такова обурудване се спираш  Например,  фирма STIEBEL ELTRON произвежда термопомпи повече от 30 години. Тези машини са надежни и с дълъг живот. Много от съществуващите системи функционират повече от 25 години без проблеми. Разбира се напоследък има бум на пазара на термопомпи от новопоявили се фирми, който желаят да вземат своя  дял от него.  Клиентът винаги трябва да проучи внимателно на кого ще гласува доверие. Основна роля във Вашето решение не трябва да бъде само цената на термопомпената система, а по скоро опитът на доставчика, реалните параметри за работа на съоръженията, професионализма на техниците от сервиза, както и помоща на екипа по планирането и доставка на термопомпената система. Положително за Вас ще бъде, когато избирате Вашия доставчик да изисквате той да бъде доставчик не само на машините а и на всички други елементи и аксесоари, необходими за качествената работа на системата .
 

Въпрос : Споменахте за увеличаващата се нужда на пазара от термопомпени инсталации, като системи за отопление и топла вода. Трябва ли да се подготвя, че е необходимо до очаквам един  дълъг срок на доставка на системата работеща с възобновяеми източници на енергия, ако реша да заменя настоящата система работеща на  нафта, газ, въглища или електричеств

Д-р Кай Шифелбейн:  Разбира се че не. Фирма Stiebel Eltron пусна в експлоатация през 2007 г. най-голямата и модерна в централна Европа фабрика за производство на термопомпени инсталации в гр. Holzminden,           Германия където е и управлението на фирмата. Капацитетът на производството е повече от 40 000 уреда годишно. Това означава, че  сме добре подготвени, за да посрешнем и бъдещо увеличение на нуждите на пазара.